top of page
Yazarın fotoğrafıERSİN ÇAL

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE AİLENİN ROLÜ

Güncelleme tarihi: 20 May 2021


Türkçe dersi okuma, dinleme, yazma, konuşma ve dil bilgisi olmak üzere beş öğrenme alanına ayrılmaktadır. Bu öğrenme alanlarındaki bilgi ve beceriler, belli başlı yöntemlerle kolayca kavranabilecek niteliktedir.


Dinleme öğrenme alanı bir anlamda diğer öğrenme alanlarının temeli sayılır. Bir birey iyi bir dinleme becerisi kazandığı vakit diğer öğrenme alanlarında başarılı olacaktır. Etkili dinleme yöntemlerini öğrenmek ve bunları uygulamak anlama becerisini de geliştirecektir. Dinleme becerilerinin gelişimi için akşamları dinleme kuralları çerçevesinde aile içinde yapılacak sohbetler oldukça yararlı olacaktır. Tabi, bu sohbetler esnasında bireyler birbirlerini saygı ile -konuşanın sözünü kesmeden- dinlemelidir.


Konuşma öğrenme alanı öğrencilerin kendilerini etkili ve güzel bir şekilde ifade etmelerine yöneliktir. Dinleme öğrenme alanı için geçerli olan unsurlar bu öğrenme alanın için de geçerlidir. Birbirini dinleyen fertlerin mevcut olduğu ailelerin çocuklarının konuşarak kendini ifade etmede oldukça başarılı oldukları aşikârdır. Ne yazık ki bir ailede argo sözler sarf eden, küfür eden bireyler olduğunda da bu durum ister istemez çocukların konuşmalarına yansımaktadır.


Yazma öğrenme alanındaki kazanımlar bir öğrencilerin kendilerini yazılı olarak ifade etme alışkanlığı geliştirmelerine yardımcı olmaya yöneliktir. İnce kasları yeni yeni gelişen çocukların yazılarının çok da güzel olmasını beklemek doğru olmaz. Ortaokul döneminde yazma becerisi açısından önemli olan unsur öğrencilerin bu öğrenme alanında severek çalışmalar yapmasını sağlamaktır. Annesine, babasına, ablasına, öğretmenlerine kısacası sevdiklerine bir şeyler yazmaya teşvik edilen öğrenciler bu çalışmalar neticesinde yazma becerilerini geliştirmiş olacaklardır. Tabi konuda da ebeveynlerin çocuklar için bir şeyler yazmaları oldukça faydalı olacaktır.



Okuma öğrenme alanındaki kazanımlar öğrencilerimizin okuma yöntem ve tekniklerini kavramasına, uygulamasına ve okuma alışkanlığı geliştirmelerine yöneliktir. Öğrencilerimizin özellikle akıcı okuma konusunda sıkıntı yaşadıklarını görmekteyiz. Bu sorunun çözümü için öğrencilerin sesli kitap okuma çalışması yapmaları oldukça önemlidir. Bir ay boyunca günde 20 dakikalık bir sesli okuma çalışması yapmak akıcı okuma için oldukça yararlı olacaktır. Evlerde aile bireylerinin birlikte kitap okuyacakları okuma saatleri belirlemeleri ve bu saatlerin sonunda okunan kitaplar hakkında sohbet edilmesi hem çocuklara kitap okumayı sevdirecek hem de aile içinde hoş bir muhabbetin doğmasının zemini olacaktır.


Dil bilgisi öğrenme alanı Türkçe dersinde öğrencilerin en çok zorlandıkları öğrenme alanıdır. Bunun sebebi bu öğrenme alanının biraz soyut konular içermesi ve öğrencilerimizin biraz zorlanınca hemen pes etmeleridir. Aslında dil bilgisinin çok da fazla soyut konular içerdiğini söylemek doğru değildir. Çünkü dil bilgisi günlük hayatta sürekli işleyen kuralların farkına varılmasından başka bir şey değildir. Misal, bir ‘’ Pazardan elma, armut, nar ve üzüm aldım.’’ diyen bir birey elma, armut ifadelerinden sonra farkında olmadan biraz durmaktadır. İşte, bu duruşların yazı dilindeki ifadesi de ’’virgül’’ dediğimiz noktalama işaretidir. Temel noktalama işaretlerini bilmek ve bu konuda hem aile içi mesajlaşmalarda hem de sosyal medya paylaşımlarında bu kurallara uymak çocuklar için faydalı olacaktır.


Sonuç olarak ‘’Türkçe’’ zaten yaşamın içindedir. Önemli olan onu fark edebilmektir. Türkçe derslerinin amacı bu farkındalığı bireylere kazandırmaktır. Bunun için velilere düşen görev ise çocuklara model olmaktır. Anne- babasının elinde kitap gören bir bebek bile hemen eline kitap almak istemektedir. Öyleyse bu konuda velilere de en az öğretmenler kadar görev düşmektedir.


DİĞER YAZILARIMIZ





Haydi Sen De Ara Ersin ÇAL sizin için yazdı.



YAZAR İLETİŞİM BİLGİLERİ


Youtube Kanalı için TIKLAYINIZ

Web Sitesi: www.egitimseviyesi.com





92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MUSLUK VE KOVA

Comments


bottom of page