Her canlının var olabilmesi için sadece fizyolojik ihtiyaçlarını gidermek yeterli midir? Hayır tabii ki, dediğinizi duyar gibiyim. Elbette ki insanın sadece fizyolojik ihtiyaçlarının değil aynı zamanda psikolojik ihtiyaçlarının da giderilmesi gereklidir. Fizyolojik ihtiyaçların giderilmesi bedeni, psikolojik ihtiyaçların giderilmesi de ruhu ayakta tutmaktadır. Beden ve ruh ayrı ayrı adlandırılsa da bir elmanın yarısı gibidirler aslında. Bir tarafta olan sıkıntı diğer tarafı da mutlaka afallatır.
Umut, sevgi, saygı, başarı, öz güven vb. duygularımızdan bazıları ve belki de en önemlileri. Birinde sıkıntı olsa etkilenmez olur mu hiç diğeri? Sevgi görmeyen çocuk söylesenize nasıl bilecek saygı göstermeyi? Umutsuz bir insanın kalbinde nasıl yeşersin sevgi? Umut olmadan olur mu ki herhangi biri?
Nedir ve nasıl bir duygudur umut etmek? Umut etmek, birçok duyguyla ilintilidir aslında ve o, insana hayatının her anında pusula olan fevkalade bir duygudur. O diğer birçok duygunun membası ve insanın hayattan beklediklerinin haritasıdır aslında. Hayatın tüm çetrefilli yollarına ışık değil midir o?
Umut etmek, denince gelecek gelir insanın aklına. Geleceğe güvenle bakmayı sağlarmış bu duygu. Öyle derler ama öyle midir peki sizce? Onun gelecekle ilgili olduğu ve geleceğe güvenle bakmamızı sağladığı bir gerçek ama umut etmek sadece geleceğe daha çok güvenerek ve sağlıklı bakmamızı sağlamıyor ki! Aksine içinde bulunduğumuz anda sıkıntılarımızı, korkularımızı aşabilmemizi daha da güçlü bir şekilde ayakta durabilmemizi sağlayan da o. Siz yeter ki ekin gönlünüze umut tohumlarını: Bir rençperin tohumlarını toprağa ekip onların filizlenmesi için tüm gayretini gösterip ardından da tevekkülle mahsulünü beklemesi gibi bekleyin. Göreceksiniz ki elbet karşılığını verecektir Yaradan. Her ne kadar kötü durumda olursak olalım kesilir mi umut bir an olsun ondan? İşte bu anlayıştır, umutlu bir tevekküldür hayatta insanı güçlü kılan.
Umut etmek, gerçekten güzel şey doğrusu. İnsan umut edince ne güzel de anlam kazanıyor yaşam?
Umut et Ey Güzel İnsan? Ruhunu beslemiş olur umutlu olan. Her şeyin en güzel şekilde yaratıcısı Allah’tan söylesenize nasıl umudunu keser aklı olan? Ne güzel söylemiş Hz. Mevlana:
"Güçlük kolaylıkla beraberdir, kendine gel ümidini bırakma! Akıllı insan bilir ki ölümün arkasında bile daha güçlü bir hayat beklemektedir.”
Umut etmek hiç tükenmezmiş aslında sadece yarınlara ertelenebilirmiş ara sıra. Sıkıntılar sirayet etse de bedeninize dört bir yandan eğer nefes alıyorsanız hâlâ, taşıdığınız güzel umutlarınız var demektir.
Umutlu olunuz, umutla dolunuz ki hayat size mutluluklar getirsin.
Var mıdır bir güç umut etmeyi önleyecek?
Umut olmazsa olur mu ki gelecek?
Sen tüm gücünle umut etmeye devam et!
Umut, sana güzellikler getirecek.
Sevgiyle, muhabbetle, hoşça ve umutla kalınız.
Yazar: Büşra ERDEM ÇAL
Yazının Yayımladığı Yer: www.egitimseviyesi.com
DİĞER YAZILARIMIZ:
Eğitim Seviyesi Neden Önemli? Yasin ÇAL sizin için yazdı.
Haydi Sen De Ara Ersin ÇAL sizin için yazdı.
Yıl 2020: Şimdi Normalleşiyoruz Ersin ÇAL sizin için yazdı.
Mevlânâ, Hz. Mevlânâ Olur Muydu? Mustafa Sinan AKTAŞ sizin için yazdı.
Comments