Öğrenme, belli durumlar ve sorunlar karşısında tepki ve davranış oluşturma, gerektiğinde bunları değiştirip yenilerini edinebilme yeteneğidir. Her bir birey öğrenme gücünü geliştirebilir. Bunun içinse öncelikle bireyin öğrenme sürecinin farkında olması gereklidir.
Birey nasıl biricikse her bir bireyin öğrenme süreci de biriciktir. "Ben okuyarak daha iyi anlıyorum, dinlediğim şeyleri aklımda kolay tutuyorum, altını çizmediğim cümleleri kafama yazamıyorum, ders çalışırken kafama takılan soruların cevaplarını hemen birine sorabilmeliyim, başarılı olmak için bol miktarda soru çözmeliyim...." gibi ifadeleri çevremizdeki insanlardan duymuşuzdur. Hatta bu cümlelerden herhangi birini söyleyen kişilerin aynı zamanda ifade ettikleri yöntemin en iyi çalışma yöntemi olduğunu savundukları da olur.
Bu durum gösteriyor ki herkesin kendine özgü bir öğrenme süreci vardır ve bu süreç açısından her birey için önemli olan hangi yoldan gitmek gerektiğini, yani nasıl çalışacağını bulmaktır.
Çalışırken Hangi Yöntemi Tercih Etmeliyim?
Öğretimde teknolojinin kullanımı ile birlikte öğrenme sürecinde yararlanılabilecek teknikler, materyaller vb. oldukça çeşitlendi. Bu çeşitlilik öyle bir hal aldı ki materyal seçimi, öğrenme ortamı seçimi, öğretmen seçimi, okul seçimi vb. unsurlar hem ailelerin hem de çocukların kafasını iyice karıştırmaya başladı.
Kafa karışıklığına sebep olan birçok unsuru birazcık araştırma ya da bireyi tanıyan bir eğitimcinin hatta anne ve babanın yardımı ortadan kaldırılabilir. Ancak çevredeki insanların bir noktaya kadar yardımı olsa da bireyin ancak kendini tanıyarak, kendi öğrenme sürecinin farkında olarak belirlemesi gereken şey çalışma yöntemidir. Bu yöntemi belirlemek için yapılması gereken ise küçük denemelere başvurmaktır. Ne şekilde çalışma yapılabileceği konusunda öğretmeninden, ailesinden, kitaplardan ya da internet sayfalarından bilgi edinen birey bunları denemeli ve bilmediği konuları nasıl daha iyi - hangi yöntemle öğrendiğini keşfetmelidir. Bu keşif bazen bir bazen birden fazla kapılara açılabilir. Yani bir bireyin kolay öğrendiği birden fazla yöntem olması da gayet doğaldır. Bir dersin konularını dinleyerek iyi öğrenen bir birey başka bir dersin konularını okuyarak ya da yazarak daha iyi öğrenebilir.
"Öğrenmek için nasıl çalışmalıyım?" sorusuna cevap bulup öğrenme sürecini yönetmeye başladıktan sonra bireyin yapması gereken kendisi için belirlediği öğrenme yöntemleri ile öğrenmesi gereken konularla bir bir haşır neşir olmasıdır. Doğru yöntemle adım adım yapılan çalışma yavaş yavaş başarıyı beraberinde getirecektir. Bu noktada önemli olan artık pes etmemek, planlı ve sürekli çalışmaktır.
Başarımı Nasıl Doğru Sınarım?
Öğrenme kadar öğrenme seviyesini ve bu seviyenin yeterlilik düzeyini tespit etmek başarı ve başarının devamlılığı için önemlidir. Bunun için birey kendini deneyebileceği her fırsatı değerlendirmeli, kendini deneyebileceği fırsatları kendi de oluşturmaya özen göstermelidir. Bireyin önünde edinmesi gereken bilgileri içeren bir konu listesi ve bu konularla ilgili doğru yöntemlerle geçirdiği bir öğrenme süreci varsa artık sıra bu öğrenme sürecinin verimliliğini test etmeye gelmiştir ki bu noktada çeşitli deneme sınavları her birey için gerekli hale gelmektedir.
Denemeler Nasıl Olmalı?
Bireyin hayatını etkileyecek bir sınava girmeden önce kendini çeşitli şekillerde denemesi mümkündür.
Denemeler konusunda en verimli yöntemlerden biri bireyin kendi denemelerini kendisinin oluşturmasıdır. Konulara çalışırken direkt birey tarafından hazırlanan sorular her türlü öğrenme yöntemini destekleyecektir. Bu soruların zaman zaman gözden geçirilmesi, mümkünse akranlara, öğretmenlere, annelere, babalara vb. sorulması öğrenmeyi hem zevkli hale getirecek hem de kalıcılaştıracaktır.
Her öğrenmenin ardından yanıtlanacak kaliteli sorular öğrenme sürecinin üzerinde olumlu bir etki oluşturacağı için bireyin kendine sorduğu soruların yanında soru hazırlama konusunda uzman olan kişiler tarafından hazırlanan soruları cevaplamaları eksik öğrenmenleri tespit edip gidermek açısından önemlidir. Bu sebeple her yeni öğrenmenin ardından çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa yanıt vb. tarzda sorular içeren küçük sınavlara başvurulmalı ve bu tarzda çalışmaya fırsat veren kitaplar tercih edilmelidir.
Birey geniş kapsamlı mesela ülke ya da dünya genelinde yapılacak bir sınava -merkezi sınav- hazırlanıyorsa mutlaka bu sınavla ilgili kendini tekrar tekrar sınamalıdır. Gireceği sınava benzer soru kalıplarının yer aldığı denemelerden mutlaka yararlanmalı, mümkünse kendi gibi bu sınavlara girecek bireylerle eş zamanlı olarak denemelere girmelidir.
Merkezi Sınavlara Yönelik Deneme Sonuçları Nasıl Yorumlanmalı?
Denemeler bireye kendi gelişimini değer olarak görme, sınavlarda karşılaşılacak muhtemel soru tiplerini kavrama, kaygıyı kontrol etme, sınav anlarında fiziksel-psikolojik durumu görme, eksik öğrenmelerin farkına varma ve sonraki çalışmaların yönünü tespit etme noktasında veri ve yarar sağlar. Tüm bunlar için gerekli olan denemeye girmeyi, denemeleri ve sonuçlarını doğru okumaktır.
Deneme sınavları okullar tarafından yapıldığında öğretmenler "Girmek istemiyorum, ne gerek var buna, ben zaten başarılıyım, buna ihtiyacım yok..." gibi ifadeleri kullanan öğrencilerle sık sık karşılaşmaktadırlar. Bu cümleler çalışmayı alışkanlık haline getiremeyen, başarı seviyesinin düşük olduğunu zaten bilen ve bunu başkalarının görmesinden çekinen bireylerin sığındığı limanlardır. Oysa bir deneme sınavına girmek ve onun sonuçlarına göre bir çalışma planı oluşturarak çalışıp adım adım ilerlemek başarıyı da beraberinde getirecektir. Bir cesaret gösterip çalışma konusunda azimli olmak başarıyı isteyen öğrencilerin izlemesi gereken yoldur.
Deneme Sonuçları Moralimi Bozuyor!
Deneme sınavı sonuçlarının moral bozması o sınavın ve sonuçlarının nasıl yorumlandığı ile yakından ilgilidir. "Bir sınav bir sıkıntı mıdır yoksa bir fırsat mıdır?" sorusuna doğru verilen cevap deneme sınavlarında yapılan hataları başarıya giden yolda bir fırsat olarak görmeyi sağlayacaktır.
Bir sınavda sadece 2 soruyu yanlış yapan bir öğrencinin "Harika çok başarılıyım." deyip bu soruları neden yanlış yaptığını araştırmadığını düşünelim. Muhtemelen benzer bir sınavda yine benzer yanlışları yaptığına şahit olunacaktır.
Başka bir sınavda sorulan soruların yarısından fazlasını yanlış yapan bir öğrencinin " Bu sınavdan çıkarmam gereken çok ders var." diyerek adım adım yanlış yaptığı soruları inceleyip eksik olduğu konularla ilgili çalışma yaptığını, yanlışlarını arkadaşlarına, ailesine ve öğretmenlerine sorduğunu düşünelim. Bu şekilde kararlılıkla yürütülen çalışmaların ardından en alt seviyelerden en üst seviyelere ulaşan bir başarı hikayesinin ortaya çıktığını görmek işten bile değildir.
Özet olarak belirtmek gerekirse hiçbir birey hata yapmaktan ve kendini sınamaktan korkmamalı, birey yaptığı hatalardan ders çıkararak kendi öğrenme sürecini yönetmeli ve kendi ile yarışmayı alışkanlık haline getirmelidir.
Başarıyı Getirecek Tavsiyeler
Seviyenizle ilgili her tür sınava girerek kendinizi deneyin. Hatta çalıştığınız konularla ilgili kendi sorularınızı oluşturup bunlarla kendinizi ve arkadaşlarınızı sınayın.
Hata yapmaktan ya da hatalarınızın çok olmasından korkmadan onları yeni şeyler öğrenmek için bir fırsat olarak görün.
Bir sınava girip yanlış cevaplar verdiğinizde bunun nedenini önce kendinize sorun, sonra size yardımcı olacak arkadaşlarınızdan yardım alın. Unutmayın: Yapılan araştırmalar öğretmenlere sorarak öğrenmektense akranlara sorarak öğrenmenin daha verimli olduğunu göstermektedir.
Deneme sınavlarından ya da genel olarak sınavlardan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız bir "Yanlışlarım Defteri-Dosyası ya da Yanlışlar Köşesi " sahibi olun. Zaman zaman önceden yaptığınız hatalarınızı gözden geçirmeniz gelecekteki sınavlardaki hata yapma ihtimalinizi azaltacaktır.
Korkmayın, cesaretli olun, öğrenmek için kendinizi sürekli deneyin. Unutmayın: Başarı yalnız cesaretli olanların elde edebileceği bir güçtür.
DİĞER YAZILARIMIZ
Başarıyı Desteklemede Ailenin Rolü Ersin ÇAL sizin için yazdı.
Sana Vakit Ayırıyorum Çünkü Değer Veriyorum Ersin ÇAL sizin için yazdı.
Sınav Stresi Yaşayan Çocuklar Hakkında Velilere Tavsiyeler Ersin ÇAL sizin için yazdı.
1. Sınıf İlk Okuma Yazma Etkinlikleri
YAZAR İLETİŞİM BİLGİLERİ
Youtube Kanalı için TIKLAYINIZ
Web Sitesi: www.egitimseviyesi.com
E Posta: ersin_cal@hotmail.com
İnstagram: https://www.instagram.com/ersin_cal/
Facebook: httpsttps://www.facebook.com/ersincal
Comments